Kleurmeting met behulp van CIELab.

Cielab-ruimtemodel

CIELab is een apparaat onhafhankelijk (rechthoekig) kleurmeetsysteem wat vernoemd is naar de twee-ledige afkorting voor CIE (Commission Internationale de l'Eclairage) en Lab, wat staat voor de Delta L,a en b waarde waarin de kleur na de meting wordt berekend.

De CIELab kleurruimte is de huidige internationaal gestandaardiseerde kleurruimte om een kleur te definiëren. Deze kleurruimte werd door het CIE in 1976 gedefinieerd.

Met "apparaat onafhankelijk" bedoelen we, dat de kleurbeoordeling niet is gebonden aan bepaalde apparaten, zoals bv monitoren op basis van het RGB (Rood-Groen -Blauw) -systeem,of het CYMK-systeem voor printers.


CIELab-ruimtemodel     

Bij metingen volgens het CieLab systeem geeft:
L de helderheid van een kleur.
Hierbij is -L = minder helderheid ( 0 = zwart ) ; +L = meer helderheid (100 = wit).
a de kleur op de rood / groen as ( -100 tot +100 ).
Hierbij is -a = groener ; +a = roder ; 0 = neutraal.
b de de kleur op de geel / blauw as ( -100 tot +100 ).
Hierbij is -b = blauwer ; +b = geler ; 0 = neutraal.

Door nu het kleurmodel en de gedrukte kleur te meten en te vergelijken in het CieLab-systeem, kunnen we nagaan of de gedrukte kleur helderder of donkerder (de L-waarde), roder of groener (de a-waarde) of geler of blauwer (de b-waarde) is dan het kleurmodel.

Met behulp van door meting berekende verschillen tussen kleurmodel en gedrukte kleur, wordt objectieve informatie gegeven en kunnen discussies over al dan niet juiste gedrukte kleur(en) worden voorkomen.
Dit kan met name bij klachten met betrekking tot de kleur belangrijk zijn.

De L, a en b waarden kunnen worden gemeten met bv een spectrofotometer.
Hieronder zijn twee voorbeelden van metingen weergegeven.

Voorbeeld 1

In het eerste voorbeeld zitten de a en b-waarde van de gedrukte kleur binnen de tolerantie van ± 1,5 ten opzichte van het eerder gemeten kleurmodel, maar de L-waarde wijkt teveel af. Het resultaat wordt in rood weergegeven dmv een kruis.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.


Voorbeeld 2

In het tweede voorbeeld zitten zowel de L, a en b waarden van de gedrukte kleur binnen de tolerantie van ± 1,5 ten opzichte van het eerder gemeten kleurmodel. Het resultaat wordt nu aangegeven dmv een groen kruis.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.